PRIMARIA COMUNEI OHABA

Judetul Alba

SARBATORI LOCALE

    Edificii religioase
    Biserici: La Ohaba exista 2 biserici ortodoxe: cea de jos cu hramul Sf. Nicolae consrtuita in anul 1926, ctitor pr. Eugen Imbarus. Este intretinuta in anul 1951 de Pf. Ioan Mihaltan iar in anul 1989-1990 este intretinuta si infrumusetata prin pictura si iconostas iar in anul 2000 reparatii exterioare cu terasit de preotul Vasile Mihaltan. Pe timp de noapte este iluminata in exterior cu 2 reflectoare. Biserica de Sus cu hramul Sf. Arhangeli Mihail si Gavril (fosta greco-catolica) construita in anul 1934 si intretinuta in anul 1963, este neelectrificata.
    La Secasel biserica ortodoxa cu hramul Sf. Nicolae este reparata in interior si exterior in anul 2000. Detine 2 reflectoare pe timp de noapte.
    Biserica de jos cea greco-catolica a fost reparata total in anul 1988 sub indrumarea Psf. Ioan Mihaltan.
    La Colibi biserica ortodoxa necesita a fi reparata, de altfel lucrarile de consolidare au fost demarate dar au fost sistate.
    Credinciosii baptisti detin o biserica in satul Ohaba in stare buna si case de rugaciuni la Secasel si Colibi in locuinte proprietate privata.

    Sarbatori religioase: Nasterea si invierea Domnului, Rusaliile, sarbatori inchinate Maicii Domnului, sarbatoarea Sf. Cruci,  Prorocul Eremia etc.

    Edificii culturale
    Muzee.
    La Ohaba exista un muzeu in curtea bisericii de jos, bine organizat si bine intretinut, unde sunt expuse  diverse obiecte si tesaturi populare, port popular expus pe manechini - cupluri de tineri si batrani, fotografii vechi si noi  iar cea mai de pret este colectia de carte veche, manuscrise, pe teme de religie, organizat prin grija PS. Dr. Ioan Mihaltan.
    Camine culturale existente 2, in Ohaba si Secasel aflate in stare buna.
    Biblioteci. La nivelul comunei functioneaza in una din salile de clasa din cladirea scolii, biblioteca comunala cu peste 10.000 de volume.O intalnire de suflet sub semnul bucuriei
SECASEL
19 AUGUST 2007


    O zi Acasa ne stampara dorul de parinti, dorul de casa, dorul de copilarie, dorul de cei dragi.
    Pentru ca relatia noastra cu locul de nastere, cu satul in care am vazut lumina zilei, cu acest spatiu mioritic, pe care-l numim simplu Acasa este si trebuie sa ramana una speciala pentru intreaga viata, oriunde am trai, orinde ne-am afla.
    Caminul Cultural a fost ridicat in anul 1969, dar finalizarea lucrarilor s-a facut in 2002.
    Acesta este locul de intalnire al obstei batranilor si al tinerilor.
    Lacas de cultura si de petrecere a timpului in mod placut, Caminul Cultural este in acelasi timp locul dezbaterilor si hotararilor obstei in vederea unei bune gospodariri a satului.
    Biserica Greco-Catolica din satul Secasel a fost ridicata in anul 1924 prin participarea credinciosilor din localitate. Stilul in care a fost construita este unul clasic, iar iconostasul, pictat in 1925 de catre artistul Anton Zailav, are influente academice ale scolii de pictura de la Viena

        Monumentul eroilor satului a fost ridicat in anul 1996.
    "Nu este dragoste mai mare decat ca sa-si dea viata cineva pentru ai lui.
    Ei s-au jertfit pentru noi, pentru neam si tara, iar fapta lor este sfanta si inaltatoare.
    Din valurile cremii, din orice loc vom privi mereu la monumentul lor."    Biserica Ortodoxa Romana Secasel a fost construita in anul 1924 cu ajutorul credinciosilor.
    Omul nu se afla la voia intamplarii, el este facut sa se bucure de lumina Invierii lui Hristos.
    Asa cum natura sufera de neglijenta omului, tot asa si fiinta noastra lasata prada pacatului se desfigureaza, se intuneca.O intalnire de suflet sub semnul bucuriei
OHABA
27 AUGUST 2006


    Biserica Ortodoxa Romana Ohaba, construita in anul 1926 din daniile credinciosilor si prin purtarea de grija a vrednicului preot Eugen Imbarus.
    A fost infrumusetata cu pictura si iconostas intre anii 1989-1990 cu ajutorul P.S. Ioan Episcopul Oradei "fiul satului", fiind preot Vasile Mihaltan.
    Langa biserica se afla un monument al eroilor satului nostru, cazuti in primul si al doilea razboi mondial, ridicat in anul 1977.
    In curtea Bisericii se mai afla un Muzeu Parohial, care cuprinde costume de port popular, carte veche si o stela funerara din sec. II Muzeul a fost construit in anul 1983.
    Satul Ohaba este asezat in partea sudica a podisului Secaselor la o altitudine de 290 m.
    Localitatea Ohaba este amplasata in raport cu arealul comunei in partea de sud - est, la confluenta paraului Valea Mare cu Valea Mica.
    Scriptic, satul Ohaba este amintit pentru prima data in anul 1372 intr-un act datat de Ioan, Voievodul Transilvaniei.
    Primaria este institutia unde se rezolva problemele cetatenilor legate de administrare, gospodarie comunala, fond funciar, acte notariale si stare civila.

    Scoala, izvor de cunostinte, mijloc de instruire si educare pentru atatea generatii de copii din satul Ohaba, a fost ridicata prin contributia satenilor.

    Troita a fost ridicata si sfintita in anul 2001 cu ocazia primei editii a intalnirii "Fii satului Ohaba - 17 - 18 August".


    Caminul cultural este locul de intalnire al obstiei satului, al batranilor si al tinerilor.
    Lacas de cultura si de petrecere al timpului liber in mod placut, Caminul Cultural este in acelasi timp locul dezbaterilor si al hotararilor in vederea unei mai bune gospodariri a satului.